Vliegerfestival Ahmadabad India

Het grootste vlieger festival ter wereld

Begin januari begon het nieuwe vliegerseizoen, tenminste in India wordt er op de 14de van januari het feest gevierd; Makar Sankrati. Op uitnodiging van de organisatie van het internationale vlieger festival mocht een delegatie Nederland vertegenwoordigen op het festival. Het festival zelf viel betreft vliegeren een beetje tegen, wel was er een fantastische opening in een geheel gevuld stadium met de prime- minister en de madonna van India als gasten, echter het daadwerkelijke vliegeren kreeg wat minder aandacht. Echter was er meer dan genoeg te beleven in de stad zelf. Hier werd het feest Makar Sankrati voorbereid en gevierd en bij dit feest draait werkelijk alles om het vechtvliegeren.

Glas lijnen maken

Indien er een open plek is in de stad en geen druk verkeer rijdt of een koe ligt wordt deze plek meteen gebruikt om Manjha te maken. Manjha is de glas vliegerlijn die gebruikt wordt. Het proces van het maken van de lijn begint met een dunne katoen lijn die men in bundels tussen twee palen spant. Vervolgens wordt er een pasta gemaakt van verschillende vloeistoffen en gemalen glaspoeder.

Deze pasta wordt doormiddel van een zwierende dans beweging op de lijnen gesmeerd.

De lijnen worden hiervan gekleurd. Na dit proces wordt er nog een nabewerking gedaan, het draad gaat nog door een vloeistof en wordt op een fiets wiel cilinder gedraaid om te drogen. Na het drogen wordt de Manjha op de spoel gedraaid.

Verkoop en Vliegers

Vanaf een maand voor het festival wordt er door de gehele stad vechtvliegers verkocht. Deze vliegers zijn gemaakt van een bamboe frame en origineel van dun vliegerpapier. Echter zijn ze in India erg creatief met gebruik van materiaal en zo troffen ook vliegers aan met als zeil verpakkingspapier en – folie. In de stad zijn er in deze periode ongeveer 100 vliegerwinkels, zo vind je in de stad een vliegerstraat waar alle winkels op een rij staan.

Daarnaast is er een vliegermarkt, alle kramen met vliegers op een rij. En voor de mensen die niet verbuiten de deur willen shoppen vind je op elke hoek van de straat wel een vlieger kraampje. De verkoop van vliegers gaat soms uiterst simpel; een pak vliegers op de grond en je gaat er naast zitten en verkopen maar. Nu denk je dat de markt wel voorzien is, echter de nacht voor het festival is het flink dringen geblazen om een vliegertje te kopen en na je koop moet je, je vlieger boven je hoofd houden om deze heel te houden in de drukte.

Vliegeren

Per seizoen worden er in Ahmadabad 10 miljoen vliegers verkocht en de vliegers worden nooit bewaard tot volgend jaar. Bij een dagje vecht vliegeren verlies je al gauw 100 vliegers, echter een vlieger kost 1 Roepi, wat overeen komt met minder dan twee euro cent. In de stad is er nauwelijks plaats om een vlieger op te laten, echter boven de stad heb je alle ruimte. De bevolking verhuisd  daarom op de 14de massaal naar het dak. Hier staan de vliegeraars met hun “reelhandler” de man die de rol touw bediend op de daken. De rest van de familie zitten te kijken onder het genot van een zoet kopje koffie en zoete hapjes. ’s Avonds naar zon ondergang worden de vecht vliegers wit gekleurd en gaat het gevecht rustig door en wordt de boel van tijd tot tijd aangelicht door vuurwerk. De volgende ochtend is de stad gehuld in een kleurige versiering van alle vliegers.

Als er op 1 dag meer dan 10 miljoen vliegers de lucht in gaan mag je naar mijn mening spreken over het grootste vlieger festijn op aarde.

Stephen Versteegh

Rotterdam