competition rules

De STACK wedstrijden worden gevlogen aan de hand van een regelgeving opgesteld door de IRBC (International Rule Book Committee) bestaande uit leden van de AJSKA (Japan). AKA (USA) en STACK (Europees) wedstrijd organisaties. Deze regelgeving zijn onderverdeeld in drie boek werken die je kunt vinden op: http://www.worldsportkite.com/irbc.htm

Voor de meeste deelnemers is het even schrikken,na het lezen van alle STACK regelgeving, maar de meeste regels zijn heel vanzelf sprekend en de overige zijn bedoeld om uitzonderingen op te lossen. Hieronder zal ik de basis regels van STACK uitleggen kort en bondig, hiermee kun en weet je wat je moet doen en waar je moet opletten bij een wedstrijd.

Klassen

Binnen STACK wedstrijden zijn er verschillende klassen waar in je kunt deelnemen. De klassen zijn verdeeld aan de hand van de vlieger soort, vier- of twee lijnsvliegers. En een tweede verdeling door het aantal mensen welke tegelijkertijd deelnemen. Zo kent STACK 6 officiële klassen.

Vierlijners

  • MI Multiline Individual
  • MP Multiline Pair
  • MT Multiline Team

Tweelijners

  • DI Dualine Individual
  • DP Dualline Pair
  • DT Dualline Team

Wedstrijd opbouw

Precisie (50% van je totaal score)

Het precisie onderdeel is onderverdeeld in twee stukken; de eerste is het vliegen van drie verplichte figuren, het tweede deel is het vliegen van een technische routine.

De verplichte figuren worden aan het begin van het jaar bekend gemaakt, dit is een selectie van zes figuren uit de database van alle STACK figuren. Op de wedstrijd worden er door de jury uit deze zes figuren, drie figuren uitgezocht, welke op de wedstrijddag gevlogen worden. Na de drie figuren wordt er aansluitend een technische routine gevlogen. De technische routine is het vliegen van precisie figuren in combinatie met tricks. Eigenlijk laat je de jury zien wat je allemaal kan met je vlieger.

De field director staat je bij op het veld. De belangrijkste taak van deze is het bij houden van alle tijden. Hij/zij houdt je des gewenst op de hoogte van deze tijden.

Het begin van de precisie heb je als piloot een set-up time dit is de tijd welke je hebt om je klaar te maken om te beginnen met je eerste precisie figuur.

Overzichtstabel tijden gebruikt bij precisie en technische routine

Precisie tijden set-up time tussen figuren tussen figuren en technische routine minimale tijdsduur technische routine maximale tijdsduur technische routine
Individueel 180 sec 45 sec 90 sec 60 sec 180 sec
Pairs 240 sec 45 sec 90 sec 120 sec 300 sec
Teams 300 sec 45 sec 90 sec 120 sec 300 sec

Ballet (50% van je totaal score)

Ballet is de tweede vliegsessie, hier moet de piloot vliegen op muziek welke hij/zij zelf heeft uitgezocht. Belangrijk bij een ballet, is het vliegen op de muziek. De vlieger moet als het ware op de muziek bewegen.

Tip voor je muziek; Zorg dat je, je muziek altijd op CD bij je hebt, vaak is er ook een MD speler of MP3 aansluiting, maar reken daar niet op. Zelf gebrande CD ’s spelen niet op alle CD spelers, probeer altijd een back-up mee te nemen.
Ook voor ballet zijn er maximum en minimale tijden, hieronder een overzicht.

.

.

.

.

.

Overzichttabel tijden gebruikt bij ballet STACK wedstrijd

Ballet tijden set-up time minimale tijdsduur ballet routine maximale tijdsduur ballet
Individueel 180 sec 120 sec 240 sec
Pairs 240 sec 120 sec 300 sec
Teams 300 sec 120 sec 300 sec

Crash niet langer dan 45 sec.

Er is verder nog een tijd erg belangrijk bij precisie en ballet, een crash mag nooit langer duren dan 45 sec. ben je dan niet terug in de lucht dan ben je gediskwalificeerd.

Het veld

Een STACK veld bestaat uit twee vierkanten een kleine en een iets grotere. De kleine noem je de gele lijn deze dient als waarschuwing dat je nog maar 5 meter verwijderd bent van de buitenste vierkant, dit is de rode lijn ga je daar overheen met je voeten of je vlieger dan ben je gediskwalificeerd. Deze regel geldt zo lang het veld in competition mode is, dit wordt gemeld bij de brieving voor de wedstrijd. De afmetingen van een STACK veld zijn 110x 110 meter. Bij individuele klasse kan dit wel eens kleiner worden tot 90×90 meter.

De wind

Bij een STACK wedstrijd is een maximum- en minimale wind hiertussen wordt er altijd gevlogen. Je bent natuurlijk ter alle tijden vrij te beslissen of je uiteindelijk wel of niet mee doet. Maximale waarde is 45 km/uur ofwel kleine 7 Bft en de minimale waarde is 4 km/uur, 0,5 Bft.