competitions

Wat is STACK

STACK staat voor de wedstrijd organisatie die het Nederlands kampioenschap stuntvliegeren organiseert. Dit kampioenschap wordt gevolgen over meerdere rondes wedstrijden. En uiteindelijk de piloot met de meeste punten mag Nederland gaan vertegenwoordigen op de Eurocup.

Hoe vlieg je nu een stuntvlieger wedstrijd en wat moet je zoal doen?

Het eerste onderdeel is precisie, ofwel hoe precies kun je een door de jury voorgeschreven figuur vliegen, zoals bijvoorbeeld een split figure eight.

De tweede ronde is een freestyle, hierbij probeer je de jury te imponeren met alles wat jij uit de vlieger kan halen; mooie precisie figuren gecombineerd met de meest radicale tricks en landingen.

Het laatste onderdeel is het spectaculairs, elke piloot vliegt een ballet op een door hem gekozen muziek nummer. De vlieger danst nu werkelijk door de lucht waarbij deze de maat van de muziek moet blijven volgen voor een score van de jury.

Try a Breakdance or a Tango!

De vlieger klassen

Er worden wedstrijden gevlogen in 6 klassen, de klassen worden verdeeld in twee groepen. De eerste groep zijn de twee lijns vliegers, de tweede groep de vierlijns vliegers. Binnen deze klasse kun je alleen vliegen (Individule klasse), of met z’n tweeën (Pair klasse) of met drie of meer personen (team klasse).

Twee Lijns Sport vlieger

Deze vlieger ziet eruit als een vliegende driehoek. Een enorme vliegsnelheid en de meest radicale hoeken kenmerken zijn vlieggedrag. Deze vlieger kan naast het vooruitvliegen ook allerlei “tricks” uitvoeren. Bij het uitvoeren van tricks draait de vlieger letterlijk om zijn as. Het is bijna niet te geloven wat de top piloten uithalen met hun vlieger.

.

Vierlijns Sport Vlieger

Deze vlieger wordt wel de helikopter onder de vliegers genoemd. Dankzij de vierlijnen kan de vliegerpiloot de vlieger in alle mogelijke richtingen sturen en zelfs stil hangen in de lucht. De vierlijner is er in verschillende vormen en het is noodzakelijk de lijnen te tellen om zeker te zijn dat we te maken hebben met een vierlijner. Kijk eens bij publicaties voor een vierlijners overzicht.