STACK wedstrijd op het vliegerfestival Bakel

Het wind-debacle in Bakel

Eindelijk…na weken regen werd het toch nog zomer en precies op het weekend van het nieuwe vliegerfestival Bakel. Helaas bracht dit zomerse weer ook wind stilte met zich mee, zodat er weinig tot net gevliegerd kon worden op het festival.

Het nieuwe festival in Bakel was nieuw kwa opzet, naast het vliegeren was er ook veel ruimte voor andere activiteiten zoals veel live muziek, veel eten en drinken en veel activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Dit maakte het festival zeer uniek binnen de festival reeks.

Het STACK team was in Bakel om de gemiste wedstrijd in Drachten in te halen. Hoewel de wind soms leek te waaien, was de wind toch te veranderlijk om een wedstrijd te vliegen. En zo krijgen we in het seizoen 2012 twee keer achterelkaar de situatie dat een STACK wedstrijd gecanceld wordt door te weinig wind. Sinds de wedstrijden reeks van 2000 was het slechts 1 maal eerder dat er een wedstrijd niet door kon gaan, dit was in Noordwijk, waar de wind te veel aanwezig was in de vorm van een storm met stoten van ruim 100km/h. Ook het team Air-4-Ce moest toegeven dat het onmogelijk was in Bakel om langer dan 2 minuten te vliegen.

Voor het kampioenschap van 2012 hebben we nog 1 wedstrijd op de agenda staan, Emmen op 19 augustus. Wie Nederlands kampioen gaat worden in de vierlijns klasse zal dus in Emmen beslist worden.

Wat ga je doen als Mascotte Kite Team op een festival zonder wind? Vliegen maar dan op zonnekracht inplaats van windkracht. De 30 meter walvis was de ster van het festival. Als enigste vlieger dreef deze als hete lucht ballon boven het festival en zelfs even verticaal vliegen zodat een imposante toren van 50 meter hoog ontstond.

Hopelijk zien we het festival Bakel in 2013 weer terug op de kalender en hopelijk kunnen we dan gebruik maken van de windkracht.