Revolution 4 lijns sport Vliegers Introductie

Marc van der Graaf is Nederlands bekendste vierlijns vliegeraar en daarnaast mocht het 2010 seizoen afsluiten met een Nederlands kampioenschap en een vierde plek op de Europese kampioenschappen. Naast het enthousiast zelf vliegen met zijn Revolutions geeft Marc ook les en staat hij iedereen bij met raad. Hieronder vind je een verslag van alle informatie van Marc over het vliegen met Revolution vliegers.

.

Wat is een revolution ?

Eenvoudig.  Het is de meest veelzijdige 4-lijns stuntvlieger !

Neems eens een kijkje op Youtube en bekijk eens wat de mogelijkheden zijn van deze vlieger.

In dit filmpje een overzicht van 20 jaar revolution Kites.

Revolution kites gebruiken een vierlijns-besturingssysteem waarme je de mogelijkheid hebt de vlieger te versnellen, te vertragen, en zelfs in de lucht te stoppen.  Zijdelings vliegen of de vlieger op een vaste plek in de lucht te laten ronddraaien als een helikopter. Dit zijn slechts enkele mogelijkheden van deze vlieger !

Door deze unieke vorm van controle is deze vlieger uitermate geschikt om individueel, in een team, of zelfs tijdens wedstrijden te gebruiken. Het is, wereldwijd, de meest gevlogen 4-lijns stuntvlieger. Tijdens het vliegen van wedstrijden wordt deze vlieger zelfs door bijna 100% van de piloten gevlogen !!!

Http://www.youtube.com/watch?v=n4IVAzM0mlo&translated=1

Enkele voorbeelden wat er zoal mogelijk is met deze vlieger vindt je oa op het youtube kanaal van John Barresi : http://www.youtube.com/user/kitelife

Vliegertypes

Dit zijn een aantal voorbeelden van Revolution vliegers. Ik heb zelf ook wel met andere type Revolution vliegers gevlogen, maar geef zelf de voorkeur aan de hieronder beschreven types.

Revolution heeft verschillende type vliegers.

Kijk eens op de website http://www.revkites.com

Enkele voorbeelden van revolution vliegers :

Revolution Exp

De Revolution Exp is gemakkelijker te vliegen dan dat je je kunt voorstellen.  Het klassiek 4-lijns revolution ontwerp is terug te vinden in het exp model, welke een redelijk windbereik heeft.

Alle handelingen kun je met deze vlieger uitvoeren, voorzien van rip-stop sail en wrapped graphite stokken. De roestvrijstalen handles zorgen ervoor dat je volledige controle over deze vlieger hebt.

De Revolution Exp is het instapmodel van Revolution.

Mijn mening :

Prima vlieger, kan alles wat ook de duurdere modellen kunnen, alleen voelt de vlieger minder stabiel en precies.

Voordelen : Betaalbaar

Nadelen : de stof is niet kleurvast, neemt vocht op (dus vliegen tijden regen wordt steeds lastiger) en rekt ook langzaam uit. De vlieger heeft maar 1 frame, waardoor het windbereik niet erg groot is.

Revolution 1,5 SLE

De Rev 1,5 SLE is tegenwoordig een populaire sportvlieger , zowel voor sport vliegeraars als voor competitie deelnemers.  De 1,5 SLE heeft een goede zeil/gewichts verhouding,  wat ervoor zorgt dat de piloot in een groot windbereik kan vliegen.

Het ripstop nylon zeil zorgt samen met de Super Leading Edge dat het een sportvlieger is geworden die snel is (gemeten snelheid  72 km per uur) met volledige controle over de vlieger. De combinatie  van snelheid en controle maakt van deze vlieger een betrouwbare machine.

Mijn mening :

Prima vlieger, qua prijs zit deze tussen de EXP en de Barresi in. Deze vlieger wordt gebouwd met een betere kwaliteit stof en heeft een andere zeil lay-out. Vliegt een stuk prettiger dan de EXP.

Nadeel vind ik persoonlijk dat deze vlieger geleverd wordt met de SLE-leading edge. Deze Leading Edge is erg stug/stijf/dik  waardoor de vliegeigenschappen eigenlijk nadelig worden beïnvloed.

Ik zelf vind het prettiger een flexibeler frame te gebruiken waardoor de vlieger een stuk prettiger gaat vliegen. De SLE is overigens tegenwoordig ook leverbaar samen met deze dunnere Leading Edge waardoor je wel weer een groter windbereik hebt !

Zie : http://www.kiteworld.co.uk/acatalog/Revolution-1-5-SLE.html

De prijs gaat dan toch wel weer snel richting de prijs van een Barresi waardoor ikzelf toch liever voor een Barresi zou kiezen.

Signature Series – John Barresi

Gebaseerd op het originele Rev 1,5 ontwerp, is de John Barresi Signature Series, de ideale keuze voor de competitie en precisie piloot. Na 17 jaar competitie vliegen en 9 nationale 4-lijns kampioenschappen heeft John een veelzijdigheid aan modificaties en ontwerpen samengesteld, zodat er van deze vlieger een hoog verwachtingspatroon mag zijn.

Het zeil is in panelen opgedeeld, op grond van 2 achterliggende gedachten :

1 De grijze panelen kunnen vervangen worden door gaas, voor de vented uitvoeringen,

zodat de standaard en Vented uitvoeringen identiek zijn.

2 Het standaard zeil rekt met de tijd, de grijze panelen vangen dit op, zodat er meer

precisie ontstaat.

Om een goede competitie te kunnen vliegen, heeft de B series 2 frames. Een 2-wrap frame (sul) en een 3-wrap (ul) frame, dit geeft de mogelijkheid om van frame te verwisselen tijdens verandering van de wind. Je kunt ook de 2-wrap staanders in combinatie gebruiken met de 3-wrap leading edge.

De B-series handles zijn 13inch lang, en worden samen geleverd met een aangepast knopenladder die je aan de handles kunt bevestigen. Tevens wordt bij de B-series een weight kit (gewichtjes) bijgeleverd.

Mijn Mening :

De Revolution Signature Series – John Barresi (in Nederland vaak gewoon een Barresi genoemd) is de ideale keuze voor de serieuze rev-vliegeraar. Ze kosten wel wat meer dan de EXP maar zijn het verschil in prijs meer dan waard.

Deze vlieger is voor het grootste deel gemaakt van icarex, een watervaste/kleurechte en minimaal rekbare stof. De vlieger wordt geleverd met 2 frames waardoor je een groter windbereik hebt dan met de rev EXP. De vlieger vliegt duidelijk een stuk stabieler en strakker. Je voelt dit hoogst waarschijnlijk niet direct als beginner, maar kenners ervaren dit verschil duidelijk.

Signature Series PRO – John Barresi

De Barresi Pro is een serie die een perfecte combinatie geeft van stijl en functie, gesierd met een naam waar je volledig op kan vertrouwen. Zoals je weet is de B-serie het geesteskind van John Barresi, daarbij wordt de B-serie gemaakt door een van de beste ontwerpers van vliegers, Barry “Bazzer” Poulter. Dus je kunt je waarschijnlijk wel iets voorstellen bij de kwaliteit van deze vlieger.

Deze Barresi Pro vliegers worden gemaakt door mannen die weten hoe het werkt, omdat ze lid zijn van één van de beste vliegerteams, namelijk iQuad. En als iemand weet hoe je een vlieger samen moet stellen zijn zij het wel !! Met deze ontwerpers  en het beste icarex zeil, heb je de nieuwe B-Series Pro.

Mijn mening :

De Signature Series Pro – John Barresi is het neusje van de zalm op Revolution gebied.

Deze vliegers worden gebouwd door Barry Poulter (Bazzer), een van de beste vliegerbouwers ter wereld. Dit garandeert een perfecte kwaliteit/symmetrie van de vlieger. Deze vliegers zijn perfect afgewerkt en vliegen nóg stabieler dan de Barresi’s.

Nog een voordeel: Je kan deze vliegers zelfs custom laten bouwen. Dit betekend dat je zelf kan kiezen in welke kleuren je de vlieger gebouwd wil hebben en waardoor je écht een uniek stukje handwerk in de lucht kan zetten !!!

Revolution heeft een colorizer op hun site staan waarmee je eens lekker kan gaan kleuren om te bekijken hoe zo’n custom gebouwde vlieger eruit zou kunnen zien.

http://www.revkites.com/main/colorizer

.

.

Revolution B-series Zen

De nieuwste aanwinst in een lange serie van vliegers is de Zen. Het is een ontwerp wat ligt tussen de John Barresi en een Bazzer Poulter, met een gedegen research  en ontwikkeling van Team iQuad en Revolution.

De essentie was om een vlieger te ontwikkelen die met zeer licht wind vliegt. Veel is overgenomen van de Barresi, daarbij een enorme toename van het zeil, en een juiste afstelling, geeft een vlieger die bij bijzonder weinig wind vliegt.

De Zen is gemaakt door Barry “Bazzer”Poulter, wat garant staat voor een goed produkt. Hij doet persoonlijk het stikwerk met de beste icarex die er is.

Realiseer je wel dat alle vliegers wind nodig hebben, maar deze vlieger heeft een minimale wind nodig, die je gegeven wordt door moeder natuur of die je zelf veroorzaakt (achteruit lopen).

Mijn mening :

De Zen is dé lichte wind vlieger van Revolution

Deze vlieger vliegt al bij het minste/geringste zuchtje wind. Door het Ultra lichte frame en het grotere zeiloppervlak is deze vlieger uitermate geschikt om op die (bijna) windstille dagen tóch te kunnen vliegen. Deze vlieger is wel écht een liefhebbersding. Als je echt een Rev-verslaafde bent is het wel een vlieger die je erbij wilt hebben maar echt nodig heb je hem niet.  Het is even wennen aan het grotere formaat maar zeker indrukwekkend om te zien en ervaren met hoe weinig wind je deze vlieger kunt vliegen. De vlieger vliegt uiteraard niet vanzelf, je moet wel trainen op vliegen met lichte wind. Maar als je de slag eenmaal te pakken hebt is het wel een heerlijke ervaring !.

Keuze genoeg dus !!

Van de hierboven beschreven vlieger biedt de barresi-series, naar mijn mening, het meeste voor je geld. Je koopt een complete vlieger met 2 framesets, handles, een opbergtas, dvd en een gratis lijnenset voor rond de 275 euro (vergeet de verzendkosten niet, die komen er nog wel bij).

http://www.kiteworld.co.uk/acatalog/Revolution-John-Barresi-Rev-1-5.html

(Dit is een voorbeeld van één van de webwinkels waar revolutions te bestellen zijn. verderop vindt je een opsomming van handige links. Ook staan er links naar andere webwinkels bij)

Als je minder te besteden hebt is de EXP ook een prima vlieger. Maar toch adviseer ik iedereen niet de EXP te kopen. De meeste mensen die begonnen zijn met een EXP zeggen na een tijdje. Had ik tóch maar de barresi gekocht……

Welke Rev je ook koopt  : Voordeel is wel dat ze behoorlijk waardevast blijven.

Als je dan toch een andere Rev wilt kopen raak je je vliegers snel weer kwijt voor een behoorlijk goede prijs. Als je zorgt dat je je vlieger netjes schoon en onbeschadigd houdt kan je hem voor een prima prijs weer kwijt. Feit is dat er bijna nooit 2e hands Revs worden aangeboden via internet. Waarschijnlijk omdat iedereen zo veel plezier beleeft aan het vliegen met hun Revolution dat ze er niet aan denken hem te verkopen !!!

Van de meeste types revolution Kites is ook een vented versie verkrijgbaar.

Deze  vlieger heeft geventileerde panelen in het zeil. Hierdoor is de vlieger geschikt gemaakt om met meer wind te vliegen.

Een Vented B-Series : aan beide zijden in het zeil bevinden zich 2 gaas-delen. Tevens heeft Revolution binnen de PRO serie ook nog een mid-Vented versie. Dit zeil beschikt aan beide zijden in het zeil over één gaas-deel.

.

.

Van links naar rechts : Standaard (Full Sail), Mid-Vented en Full Vented Pro’s

Vaak is de eerste Rev die je koopt een zgn. Standaard (Full-Sail). Een geheel dicht zeil zorgt ervoor dat je kan vliegen vanaf een kleine 1 Bft. Tot een dikke 4 Bft. Maar na een tijdje kom je er eigenlijk achter dat het wel erg prettig kan zijn als je ook beschikt over een (Mid) Vented versie waardoor je onder iedere omstandigheid de perfecte combinatie van zeil en frame kan maken.

Frames

Door het gebruik van verschillende frames kan je een vlieger optimaal aanpassen aan de omstandigheden. Revolution levert een groot aantal verschillende frames.

Hieronder een overzicht van een aantal van de (meest gebruikte) frames (van licht tot zwaar) :

2 wrap-frame

Erg licht en daardoor ook kwetsbaar. Geschikt om te vliegen met héél erg weinig wind. (vanaf windstil tot een windkracht 1 ½ ).  Is erg flexibel.

Race frame

Mijn meest gebruikte frame. Erg licht maar toch behoorlijk sterk. Het frame is iets minder flexibel dan het 2 wrap-frame maar wel erg “Snappy” (buigt vlot en schiet dan snel weer terug). Het frame zorgt er (onder de juiste omstandigheden) voor dat je lekkere strakke bochten kan vliegen. Het is ondanks zijn geringe gewicht toch behoorlijk sterk!

3 wrap-frame

Dit frame gebruik je met wat meer wind. Lekker stijf en ook erg sterk.

4 wrap-frame

Het sterkste frame. Een stuk zwaarder en weinig flexibel.  Geschikt om onder de zwaarste omstandigheden te gebruiken.

SLE- frame

De dikke stokken welke bij de Revolution SLE worden geleverd. Buigen alleen een beetje als het bijna stormt ! Ik zelf vlieg nooit  met deze stokken. Je vlieger heeft totaal geen flexibiliteit. Het lijkt wel of je met een plank staat te vliegeren !

Als je beschikt over meerdere Revolutions en daarbij ook verschillende frames kan je binnen het gehele windbereik een ideale combinatie maken

Een voorbeeld :

Van weinig tot veel wind :

Full Sail – Race Frame

Full Sail – 3 wrap-frame

Mid-Vented – Race frame

Mid-Vented – 3 wrap-frame

Vented – 3 wrap-frame

Vented – 4-wrap frame

Vented – Sle leading Edge + 4 wrap-frame Verticale stokken

Uiteindelijk moet je zelf ervaren wat voor jou het beste werkt, ook combinaties van diverse frame delen zijn mogelijk. Ikzelf gebruik (behalve als het écht stormt) eigenlijk altijd de race Rods (stokken) als verticalen en de Leading edge pas ik aan de omstandigheden aan.

Handles

Revolutions worden gevlogen met vierlijns-handles.

De meest gebruikte lengtes zijn 13 inch en 15 inch. De 13 inch handles worden het meest gebruikt. Onder iedere omstandigheid geschikt om mee te vliegen. De 15 inch handles worden gebruikt bij weinig wind hoewel dit niet echt noodzakelijk is.

Het is een beetje een persoonlijke keuze. Ik zelf zou adviseren gewoon altijd de 13 inch handles te gebruiken.

.

De knopenladders, welke op de handles zitten kunnen overigens beter. De standaard knopenladders bieden naar mijn mening te weinig afstelmogelijkheden. Ik zelf zou de bovenste knopenlijn graag een stuk langer zien. Je kunt dit makkelijk zelf aanpassen door de bovenste knopenladders te vervangen voor langere. Zet hier om de 3 cm een knoopje in waardoor je kan variëren in je afstelling.

Lijnen

Gebruik voor het vliegen met Revs lijnen die zo min mogelijk rek hebben.

Tevens moeten alle 4 de lijnen exact even lang zijn, dit is heel belangrijk ! Voor het op lengte maken van je lijnen kan je hier een kijkje nemen :

http://www.youtube.com/watch?v=DNRPjbl0dVE

http://www.youtube.com/watch?v=rIbbM3udKFI

Een voorbeeld van goede lijnen :

Ockert Climax Profiline, 38 dan (rond de 38 kg breeksterkte), te koop als 2-lijnssetje dus vergeet niet dat je 2 setjes besteld ! Te verkrijgen in Nederland

Laser Pro Gold. Een heel erg fijne lijn, glad en (bijna) rekvrij. Niet in Nederland verkrijgbaar, wel in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Amerika.

Alle 4 de lijnen moeten dezelfde sterkte hebben !

Voordat je begint met vliegen moet je er zeker van zijn dat alle 4 lijnen dus even lang zijn. Ook als je een tijdje gevlogen hebt (zeker met meer wind!) moet je je lijnen nogmaals controleren. Hoewel de lijnen zo goed als rekvrij zijn zal er toch een klein verschil in lengte gaan ontstaan tussen de boven en onderlijnen. Je kan dit eventueel voorkomen door geregeld je boven en onderlijnen te verwisselen.

Desondanks toch af en toe eens checken !!

Lijnlengte :

Kies een geschikte lijnlengte voor de omstandigheden waaronder je wilt gaan vliegen. Goede regel : Hoe meer wind, hoe langer de lijnen !

Als je meestal individueel vliegt is een setje lijnen van 25 of 30 meter voldoende.

Heb je méér wind kan je eventueel kiezen om met langere lijnen te vliegen, zodoende wordt je vlieger een stuk beter controleerbaar/rustiger te beheersen. Heb je echter weinig wind kan je ook kiezen voor een kortere lijnenset.

Als je in een team wil gaan vliegen heb je voordeel bij langere lijnen, het windvenster wordt wat groter waardoor iedereen een plekje in de lucht heeft. Als team kan je kiezen voor 30 meter lijnen bij weinig wind en 40 meter (of 120ft) lijnen bij meer wind. Ook dit is een persoonlijke keuze.

Ik kies er overigens zelf voor om alle 4 de lijnen op 1 winder te wikkelen. Dit werkt prima en scheelt weer een extra keer op en neer lopen bij het opbouwen en afbreken. Ook dit is een persoonlijke keuze.

Ik heb van een aantal filmpjes van John Barresi (op youtube) een Nederlandse vertaling geschreven.

Zie hier : http://www.youtube.com/user/kitelife#p/u/1/Cuw3vBD50hs

Grondpen

Ook een grondpen zou je standaard bij je vliegeruitrusting moeten hebben. Veel mensen gebruiken een RVS pen met een golfballetje erop gelijmd.  Maar ook een flinke schroevendraaier werkt prima hoor. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Belangrijk is in ieder geval dat je grondpen stevig in de grond staat zodat je de handles er achter kan plaatsen als je even stopt met vliegen. Dit zorgt ervoor dat je je vlieger veilig parkeert en je handen vrij hebt om iets anders te doen.

Tevens gebruik je de grondpen bij het opzetten en afbouwen van je vlieger.

Voor het opbouwen en afbreken van je Rev heb ik opnieuw een filmpje van John Barresi vertaald :

http://www.youtube.com/user/kitelife#p/u/2/WozjkQdtOyc

Nog een paar nuttige/leerzame filmpjes :

http://www.youtube.com/user/kitelife#p/u/0/aLNAbOiyU6Q

http://www.youtube.com/user/kitelife#p/u/1/Cuw3vBD50hs

http://www.youtube.com/watch?v=vsMrPBZabHc

http://www.youtube.com/watch?v=rIbbM3udKFI

Diverse Nuttige Links ;

Webshops :

www.kiteworld.co.uk

www.vliegersenco.nl

www.vliegerop.com

www.ryll.de

http://www.thekiteshoppe.com/

http://www.esste.com/contenidos.asp?menu_id=21

Vliegerforums :

http://www.revkites.com/forum/

http://www.vliegerwereld.nl/phpbb/

http://www.drachenforum.net/

http://www.kitelife.com/

Revolution Demoteams + Diversen :

http://www.bolau.org/

http://www.felixmottram.com/

http://www.iquad.us/

http://www.webflic.fr/

http://www.thepolosite.info/

http://sites.google.com/site/revobarcelonateam/

http://www.team-4-fun.de/

http://sites.google.com/site/teamflyingcats/

http://www.theflyingsquad.org.uk/

http://www.team-time-out.nl/

http://www.vientosur.org/

http://www.polokites.com/revopolo/indexrevopolo-en.html

http://revolutionkite.wordpress.com/category/links/

Tot Slot

Ik heb geprobeerd een aantal nuttige zaken met betrekking tot Revolution vliegers op een rijtje te zetten. Daarbij heb ik mijn persoonlijke ervaring gebruikt om mijn mening te geven over diverse onderwerpen.

Marc van der Graaf