Op weg naar de Eurocup 2010

Het einde van het vlieger seizoen nadert en zoals altijd wordt de eind sprint ingezet een enkele grote internationale vliegerfestivals en natuurlijk mijn eigen festival op Scheveningen; Mascotte Vliegerfestival 2010.

Tussen al deze festivals tracht ik in vorm te raken voor de finale van het wedstrijd seizoen 2010, de Eurocup in Calais.

Hieronder vindt je mijn weg naar de Eurocup 2010….

24-25 september 2010

Een vliegershow op Vlieland. ondanks de regen en straffe windkracht 6 lukt het ons toch enkele vliegers in de lucht te zetten. De dag na de vliegershow kan ik nog even gebruik maken van het mooie strand om mijn spieren op te rekken aan een vented Define. Het is altijd afzien om veel wind te vliegen, en ballet lijkt wel onmogelijk, toch ben ik wel te spreken over mijn nieuwe Vented vliegers.

Christiaan maakt van gelegenheid nog gebruik om enkele actie foto’s te schieten.

18-19 september 2010

De weersvoorspellingen zijn goed dus ik besluit zaterdag ochtend heel vroeg richting het festival in Dieppe te rijden. Meerdere demonstraties gevlogen op een perfect festival. Ook de Franse concurrentie gesproken. Richard Debray, de favoriet voor de titel is niet gekwalificeerd om naar de Eurocup te gaan. Hoewel hij dit jaar al meerdere wedstrijden gewonnen heeft. Hij hoopt nog een wild card te krijgen, echter de Franse vlieger federatie is een toonbeeld voor bureaucratie.

Ook Keith de Engelse National Director van STACK vertelde me dat de Carl Robertshaw ploeg geen wedstrijden gevlogen had en geen wild card willen. Dus de beste piloten van Engeland komen niet naar Calais inclusief de Europees kampioen de Scratch Bunnies.

Het wordt dus afwachtten wie straks de tegenstanders worden. Het is wel duidelijk dat het een zeer kleine Eurocup gaat worden.


07 september 2010

De koeien zagen me al aankomen, gelukkig kan ik vluchten naar de andere kant van het weiland. Een sloot beschermd me tegen de rel koeien. De wind is oost, erg slecht en valt na een half uur geheel weg. Een korte en moeizame training.

.

.

.

05 september 2010

Mooi weer, helaas oosten wind, maar wel lekker vliegen op het strand van Scheveningen. Wow wat voelt de vlieger goed in deze strakke wind, alles lukt en het zelf vertrouwen groeit.  Gelukkig is de wedstrijd straks ook aan de kust.

Elk figuur vlieg ik 5 maal en hierna vlieg ik nog mijn ballet 3x. Tussen mijn balletten heb ik nog ruim tijd nodig om op adem te komen, de conditie is nog niet op peil.

Ook ben ik nog aan het werken aan mijn ademhaling technieken, tijdens het vliegen. Het lijkt soms op een oosterse vechtsport en eigenlijk is dat niet eens zo’n rare vergelijking immers bij het vliegen draait alles om snelheid en kracht om de vlieger snoeihard en zuiver te vliegen.

.

03 september 2010

Vandaag eindelijk wat meer wind en de wind is ook gedraaid. De vliegtuigen voor Rotterdam airport komen nu weer recht over me aanvliegen. De laatste dagen stond er vrijwel geen wind en de training bestond uit het test werk voor mijn nieuwe super super ultra light; geframed met skyshark 2p, met extra korte stand-offs en coupes in het zeil. Hiermee probeer ik een vlieger te ontwikkelen waarmee je genoeg snelheid en precisie krijgt om met minimale wind je routine te kunnen vliegen.

De ontwikkeling verloopt redelijk voorspoedig, echter weet ik niet of de vlieger nu een verbetering is van mijn bestaande SUL Define.

.

30 augustus 2010

De Eurocup voor Sport Kites wordt 1,2 en 3 Oktober gevlogen in Calais en Frankrijk en na mijn overwinning van vorig jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen voor 2010.

Echter gaan de voorbereidingen nog niet van leien dakje. Na de STACK wedstrijd in Drachten begon mijn Achilles pees op te zetten en pijn te doen. Een MRI scan wees uit dat mijn Achilles pees ontstoken was en rust was nodig om te herstellen. Deze Achilles pees was 5 jaar geleden gescheurd, waarna deze operatief weer hersteld was.

Na een maand rust kwam de regen en wind en was het dus allerminst geschikt weer om rustig de training op te pakken.

vandaag lijkt de zomer zich te herpakken. Een zonnetje en 2 tot 3 bft wind prima gelegenheid om de training voor de EC in te zetten. Het veldje in het verlengde van de landingsbaan van Rotterdam Airport, waar zo nu en dan een airbus op 200 meter overkomt was echter bezet door een een grote groep rel jongeren. Rel jongeren in de vorm van kalveren. De boer vond het geen probleem dat ik het weiland ook gebruik om te vliegeren en naast het mijnen veld van vlaaien vinden de koeien het maar wat interessant dat ze eindelijk bezoek kregen in het weiland.

Zo werd mijn eerste echte training, iets minder ideaal. Nog ruim een maand te gaan, hopelijk ben ik op tijd in vorm voor Calais.

Stephen Versteegh

Berkel en Rodenrijs