Kite show havendagen Rotterdam 2011

De haven smaakt naar meer

Dit jaar stellen de Wereldhavendagen een bijzonder smakelijk en veelzijdig menu voor u samen. Laat op 2, 3 en 4 september al uw zintuigen prikkelen en beleef de internationale haven van dichtbij. In het kader van 100 jaar relatie China, Rotterdam mocht designkites projecten een bijdrage leveren bij de opening met een vliegershow.

Honderd jaar geleden kwamen de Chinezen voor het eerst naar Rotterdam en vestigden zich op de Kaap. De smaak van China werd toegevoegd aan de Nederlandse keuken. Binnen het kader van de viering van 100 jaar China in Nederland zullen de typische ingrediënten van de Chinese cultuur en van het moderne China niet ontbreken in de Wereldhavendagen programmering. Zoals alle vliegeraars weten is de China de bakermat waar het vliegeren ontstond en een deel uit maak van de cultuur. Loop in een willekeurig park in China en meerdere vliegers staan in de lucht.

De uitdaging is nu om te vliegeren op het water en tussen de gebouwen met alle turbulente – en draai winden. De oplossing lag in het verenigen van deze twee, vliegeren vanuit de boten van de reddingsbrigade.

In deze Chinese sferen heeft Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam samen met burgemeester, Aboutaleb en Chinese ambassadeur, de Wereldhavendagen geopend. Designkites projecten vlogen na de opening rondjes door de haven voor de Erasmusbrug, tribune op de Wilhelmina kade en het schip met een tientallen meters lange draak erop. Vanuit het marine poton werden de vliegers opgelaten door het aan trekken vanuit de reddingsboten. Hierbij had het poton veel weg van een vliegdek schip.

Na het oplaten van de ruim tien sluier delta vliegers werd er nog een poging te wagen van een grote opblaasbare vlieger. Hierbij werden we even herinnerd aan de turbulente winden rond de hoge gebouwen. De vlieger bleef net boven het poton hangen.

Het vliegen boven water vanuit een boot in de haven van Rotterdam is een nieuwe grens hoe we vliegeren kunnen gebruiken voor het opluisteren van evenementen.

‘Het smaakt naar meer’

foto’s gemaakt door Christiaan Oosterhoudt & Stephen Versteegh