Het eerste vliegerfestival Emmeloord

20 Oktober had Emmeloord de eer om het vliegerseizoen 2012 af te sluiten, het festival was maar 1 dag en is eigenlijk een proefballonnetje van de gemeente Emmeloord en Henk Boelens, onder ons vliegeraars bekend van Wynpust en vliegerfestival Drachten, om te kijken hoe een vliegerfestival uitpakt op de locatie.

Voor deze gelegenheid was een klein select groepje vliegeraars uitgenodigd om de lucht vol te zetten boven Emmeloord.  En even als in Scheveningen blijkt dat je met een kleine actieve groep vliegeraars een grote show kan neerzetten.

Gaan we in de toekomst spreken over twee soorten festivals? De vliegeraar festivals waar veel vliegeraars naar toekomen en waar je niet speciaal genodigd moet zijn. Deze festivals zullen zich dan ontwikkelen tot meer ontmoetingsplaats voor vliegeraars. Uitwisselen van kennis en ideeen en gezellig met ze allen een biertje drinken.

De andere soort festival is voor het publiek. De vliegeraarsgroep wordt hier geacht een hele reeks vliegers in de lucht te zetten. De vliegeraars worden speciaal voor gevraagd. Scheveningen kenmerkte zich als zodanig, maar ook in Duitsland zagen we op vliegerfestival Tempelhof en Potsdam, deze variant van festivals.

Begin middag kwam de burgemeester van Emmeloord het festival officieel openen met het oplaten van een vlieger in de vorm van het logo van Emmeloord. De burgemeester bleek een verwoed vliegeraars te zijn en zette de vlieger meteen op grote hoogte.

Deelnemers van het eerste festival in Emmeloord waren onder meer twee Nederlands kampioenen; Bas Koolen, kampioen Kitesurfen en Stephen Versteegh, kampioen Vierlijns sport vliegeren. “Leuk om elkaar eens te ontmoeten, we zien elkaar nooit en hier in Emmeloord treffen de twee sporten elkaar” Stephen kon nog laten zien wat vierlijns sport vliegeren inhoud, de locale held Bas was allicht in zijn vertrouwde buurt, maar het water ontbrak. Zijn vliegers stonden wel allemaal te show voor het toegestroomde publiek.

Vanuit het STACK wedstrijd team was het Emmeloord ook een proef, een proef voor de Revolution clinics. Wil en Roelof gaan het komende jaar op de wedstrijd weekenden ook Revolution clinics geven, waar men kennis kan maken met het vliegen van deze vierlijner. De meer ervaren vliegeraar kan meedoen met het vliegen in een team. Door standaard commando’s en manoeuvres wordt het mogelijk om met meerdere vliegeraars synchroon te vliegeren. Hopelijk gaan we volgend jaar hiervan een voorbeeld zien in Emmeloord.

Een deel van de bijeenkomst was ook de overhandiging van de wisselbeker van tweevoudig kampioen Marc de Graaf aan Stephen Versteegh. “Dit is mijn tiende individuele lands titel, toch waren de voorgaande negen in de tweelijns klasse en voelt deze toch weer heel speciaal, zeker na de heftige strijd met Marc. Ik weet dat Marc gebrand is om de beker terug te krijgen, dus dat beloofd veel goeds voor de wedstrijden van volgend jaar. En allicht komen we in Emmeloord ook een Nederlands kampioenschap ronde vliegen.”

Namens de organisatie zegt Rick Los het vliegerfestival wel uit te willen breiden. ,,Het vliegerfestival is een evenement dat langzaam moet groeien en dus willen we eerst de Emmeloorders bereiken en omliggende dorpen. Daarna gaan we kijken naar andere gebieden.”

Volgens mij zit er genoeg in het vat voor wederom een een mooi vliegerfestival in Emmeloord en heeft de provincie Flevoland eindelijk weer een Vliegerfestival.