Nu enkele jaren na de introductie van de Desire op de markt werd het tijd om de Desire eens te onderwerpen aan een face lift. Niet alleen het uiterlijk is hierbij aangepast, maar ook de vlieg prestaties, zodat de vlieger geheel geüpdatet is aan de nieuwe standaard voor de trick en STACK wedstrijden.
Veel trick vliegers beheersen al de nieuwe tricks echter ligt de uitdaging bij de DEsire ook het behoud aan controle bij de precisie. Uiteindelijk is de DEsire 2003 gebouwd vanuit een geheel nieuw concept. Veel mensen zullen de verschillen tussen de oude en nieuwe vlieger niet gauw zien maar geen vorm en lengte is nog hetzelfde. (meer details over het hieronder)
Het ontwerp concept
Bij de start van het ontwerp is als eerste een concept bedacht die dient als basis van het ontwerp.
De gedachte is dat een stuntvlieger tijdens het vliegen het meest beïnvloed wordt door de opbouw en afstelling van de toom, hierbij speelt de vorm van het zeil een mindere rol.
De tweede gedachte is dat een vlieger tijdens de tricks (niet vliegen) het meest beïnvloedt wordt door de vorm van het zeil. Immers de invloed van toom is minimaal. Deze ligt tijdens de tricks grotendeels op de vlieger of hangt er geheel zijwaarts of op z’n kop aan. De zeilvorm is dan doorslaggevend voor de “trickability” van de vlieger.
Om de vlieger tijdens de vlucht zoveel mogelijk precisie mee te geven werd er een driepunts-toom ontwikkeld die heel erg wijd uit elkaar staat.
Door de keuze van een driepunts-toom (de meest precieze variant) en door het uit elkaar plaatsen van de twee toompunten verkrijgt de vlieger een enorme precisie.
De DEsire 3 concept berust op een zeilopbouw die veel meer weg heeft van een trick vlieger. Zo heeft deze ten opzichte van zijn voorganger een kortere staander en zijn de whiskers langer en staan ze dichter bij elkaar. De precisie krijgt de vlieger uit zijn zeer wijde conservatieve drie puntstoom.
Zeilontwerp
Het zeil van de DEsire 3 heeft niet alleen een nieuwe vorm gekregen, ook het grafisch ontwerp is aangepast. Bij het ontwerp van het zeil is er gezocht naar een combinatie van lijnen en cirkel delen. Alle kromme lijnen in het grafisch ontwerp zijn cirkeldelen, tenminste als je recht voor de vlieger staat. Alle cirkels zijn dusdanig optisch aangepast dat deze perfecte cirkeldelen op het drie dimensionale gekromde vleugel blijven.
Alle panelen zijn doormiddel van een gestikte zigzag aan elkaar gezet, hierdoor krijgt de vlieger een hightech uitstraling.
Naast de esthetische aspecten aan het zeil zijn er ook functionele eisen meegenomen in het ontwerp (form follow function). Zo komen bij alle spanningspunten in het zeil (whiskers en vleugel tips) altijd een naad uit, hierdoor wordt dit punt door de dubbele stof naad versterkt. De whisker punten zijn extra versterkt door dubbel spinnaker of dacron met dubbel dacron. Tussen de whiskers is het onderzeil extra versterkt met mylar, dit beschermd het zeil bij tricks als de lijn over het zeil heen slaat, zoals bij lazy susans en jojo’s. De gehele onderkant van de vleugeltip is van dacron. Dit beschermt de vleugeltip tegen door scheuren bij een wingwrap of bij de trick falling leaf. Een plek waar de vlieger steevast slijt is het zeil op de staander, deze is dan ook verstekt door een strook mylar.
Frame ontwerp
Het frame van de Desire 3 komt grotendeels van de firma Avia sport. Deze buizen hebben een hogere stijfheid ten opzichte van de SkySharks. Hierdoor voelt de vlieger directer aan in de lucht.
Ook over het frame zijn er er een paar slimmigheden toegepast. Bij de Ultra Light versies bestaat het bovenste gedeelte van de vleugel uit een gewikkelde conische Avia sport stok van 100 cm lengte. Deze stok geeft de vleugel veel stijfheid en het punt wat het zwaarst belast is (de verbinding tussen onderspanner en vleugelstok) is het dikste en sterkste punt van de stok. De laatste 50 cm van de vleugel wordt verlengd door een rechte stok Dit geeft de vleugeltip flexibiliteit en minder kans tot breken bij radicale landingen.
Bij de standaard modellen bestaat de vleugel uit 6mm Avia sport. Deze stok geeft de vlieger net genoeg gewicht mee voor de meest radicale tricks.
De onderspanners zijn wederom conische gewikkelde stokken van Avia G-force. Deze stokken geeft de vlieger zijn optimale stijfheid in de hogere Beaufort wind schaal.
STACK Mascotte DEsire
In samenwerking met de STACK sponsor Mascotte zijn er een aantal nieuwe DEsire’s bedrukt met reclame. Deze STACK Mascotte DEsire’s worden gebruikt door de gesponsorde piloten op wedstrijden. Veel mensen zullen denken dat er een fout is opgetreden bij de bedrukking, immers een vleugel is bedrukt in spiegelbeeld. Dit is bewust gekozen. Nu is de bedrukking ook te lezen als de vlieger zijn buik ligt op de grond.
Dat de DEsire 2003 een geboren winnaar is bleek al direct bij de introductie op de trick party in IJmuiden. Het pair DEEP eindigde als eerste in de pair klasse.