De voorbereidingen op een wedstrijd

Een fragment uit het dag boek van…

Om een wedstrijd goed in te gaan beginnen de voorbereidingen al in een vroeg stadium. Tuurlijk ben al elke week aan het vliegeren, maar nu een maand voor het festival Lauwersmeer en de tweede STACK wedstrijd in Nederland begint mijn hoofd al naar de wedstrijd te staan en beginnen de voorbereiding.

Een maand

Check, check, check

Nog vier weken voor de wedstrijd, nu wordt het zaak alles op een rijtje te zetten, de zaken moeten nu geregeld worden om straks alle puzzelstukjes op zijn plaats te laten vallen. Zaken als; hoe is het gesteld met mijn vliegermateriaal, welke vliegers ga ik gebruiken, zijn mijn vliegers geschikt voor elk wind type, worden nu gesteld.

Lauwersmeer; ik verwacht veel wind, dus extra veel aandacht naar mijn windkracht 4 tot 7 vliegers. Hoe vliegen deze moet er nog hoognodige veranderingen door gevoerd worden, misschien wel een nieuw frame of de toming? Een maand van te voren geeft je nog speling de nieuwe veranderingen te testen en af te stellen. Naast de vliegers moeten ook de lijnen gecheckt worden, moet er iets vernieuwd worden? Doe dat nu, zodat je de lijnen nog kan invliegen, oprekken en gelijk opmaat maken.

Naast het materiaal moet nu ook het creatief ei gelegd zijn. De freestyle staat grotendeels op papier en de muziek is gekozen en het ballet geschreven. De verplichtte figuren voor de wedstrijd gaat standaard mee in de vliegertas en ook het weer wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden. Het streven is nu om deze maand ongeveer 10 uur per week te trainen. Dit betekend drie dagen per week vliegen. Eén dag in het weekend en de twee beste avonden doordeweeks, vandaar dat het weerbericht nauwlettend gevolgd wordt. Mijn favoriete weer homepage is www.weeronline.nl. Als eerste kun je hier het weer bekijken per plaats, maar ook geven zij de verwachting van zon, regen en wind per 4 uur. Nu is het heel goed te bepalen wanneer je de beste wind, de meeste zon en minste regen hebt tijdens je training.

Trainen, trainen, trainen

Op een trainingssessie ga ik altijd heel structureel te werk. Zodra ik de vlieger in de lucht heb kijk ik op mijn horloge hoe laat het is. Het eerste uur is gereserveerd voor de verplichte figuren. Eén uur, tien figuren, zes minuten per figuur en… vliegen maar. Sommige heb ik al snel door nadere nemen iets meer tijd in beslag.

Het volgende uur verloopt altijd erg rommelig. Dit uur is gereserveerd voor de freestyle, maar de combinatie van tricks en precisie vraag ik altijd het uiterste van mijn vlieger en beland ik vaak in het eindeloos experimenteren met het schuiven van millimeters in de toming om zo te zoeken naar dat kleine beetje wat de vlieger optimaal maakt.

Het laatste uur wordt meestal een half uur. De mini disc speler wordt omgedaan en we gaan het ballet enkele malen vliegen. Elke keer dat het fout gaat start ik opnieuw, echter probeer ook enkele malen, via een redding door te gaan om dit ook te kunnen tijdens een wedstrijd. Erg belangrijk is het om het ballet tijdens verschillende windsterkten te trainen. Vragen als, waar kan ik naar voren- of naar achteren lopen in mijn routine en het improviceren waar en wat moeten beantwoord worden. Het vliegen van een ballet kost zoveel energie dat ik meestal naar een half uur geheel uitgeput ben, einde training.

Een week

De week voor de wedstrijd. Het is je nu duidelijk waar je zwakke plek ligt. Je hoopt niet met die wind te hoeven strijden waarbij het tijdens de training steeds fout ging. In deze week kijk je gespannen naar de wind voorspelling voor het weekend, krijg je de wind waar je nu al weken mee oefent of slaat het weer om en krijg je het tegenovergestelde en lijkt alle training voor niets. Deze week wordt er ook minder hard getraind, langzaam worden de krachten gespaard voor het weekend.

Deze week staan er ook veel activiteiten in het teken van het wedstrijd weekend. Er wordt alvast boodschappen gedaan voor een weekend kamperen; sinasappelsap, krentenbollen en bananen zijn bij mij favoriet in het weekend lunch en ontbijt pakket. De vliegertas wordt nog eens geheel gecheckt. Zijn alle vliegers geheel in goede staat, geen dopje los, rubbertje gescheurd? Heb ik alle stokken op reserve bij me, alle onderdelen op reserve? Heb ik alle lijnen sets in mijn tas zitten, heb ik alle vlieger hulpjes bij me, windmeter, grondpen en harde wind daipers ect, ect. Na woensdag vlieger ik niet meer tot het weekend en wordt mijn vliegertas; wedstrijd klaar gemaakt.

Deze week wordt er elke avond droog geoefend met een klein vliegertje op een stokje. Muziek aan en vliegen maar, trainen op de routine, want straks in de stress kan het misgaan of erger je weet je routine niet meer. Zaak dus om dat ballet dagelijks erin te rammen. Tip doe de deur op slot want ieder niet STACK vliegeraar verklaard je voor gek.

Pakken

Het pakken van de niet vlieger items gebeurd bij mij op donderdag avond laat of vrijdag ergens. Dit doe ik elke keer weer in een recordtijd, ergens tussen de 20 en 40 minuten. De strategie is heel simpel, een feilloze paklijst en altijd dezelfde favoriete kleding mee. Al mijn favoriete wedstrijd spullen heb ik uiteindelijk achterop een t-shirt laten drukken en voor wie het t-shirt nog niet heeft is natuurlijk nog altijd de feilloze paklijst.

Nu ik dit stukje schrijf bedenk ik me dat het alweer een maand voor Lauwersmeer is, tijd om me klaar te maken voor de trainingsmaand, waar liggen mijn aantekeningen.

Stephen Versteegh

Nationaal Director STACK NL

De feilloze Vlieger festival en STACK wedstrijd

p a k l i j s t

Vliegerdag paklijst
Vliegertas
Vliegers
Reserve stokken
Reserve onderdelen
Reparatie band
Super lijm
Mini disc speler (accu geladen)
Muziek ballet (MC en CD)
Verplichtte figuren prints
Aanteken boekje met ballet en freestyle aantekeningen
Banners, hengels, grondpalen, rubber hamer
Vlieger t-shirts 3 stuks
Lange broek + lange broek aan
Korte broek
Thermo hemd
Fleece trui
Regenjas/ warme jas
Schoenen 2 paar
Pet
Zonnebril
Zonnebrand
Fotocamera
GSM (klok en wekker)
Eten en drinken
Overnachting
Tent
Slaapzak
Slaapmatje
Zaklamp
Extra sokken
Ondergoed
Badslippers
Handdoek
Badkleding (zwembroek)
Mok, bord, bestek
Bril, lenzenvloeistof
Zakmes
Paspoort (?)