De vlieger belevenis

In de laatste uitgave van STACK nieuws kwamen enkele vragen naar boven en nu we toch geen wedstrijden zijn en geen festivals na- voorbeschouwingen en uitslagen lijsten. Het is tijd om eens dieper in te gaan over het hoe en wat betreft vliegerfestivals.

Vlieger feest wordt vlieger festival

Feest samen zijn om een heugelijk feit te vieren, aanleiding tot vreugde.

Festival geregeld terugkerende reeks van muziek-, toneel- en andere uitvoering in bepaald verband.

(Bron van Dale woordenboek)

Organiseert u een feest of een festival? Degradeer het weekend niet tot een feestje. Festival geeft meer weer voor de bezoeker wat hem/haar te wachten staat.

Een vlieger festival bezoeker beleeft het festival op een bepaalde manier. Al zijn zintuigen geven positieve of negatieve signalen. Alle elementen op een festival bepalen hoe goed de belevenis is van de bezoeker. Menig vliegeraar zal er niet bij stil staan en vanuit gaan dat het bezoekers aantal afhangt van de activiteiten van de organisatie, maar als vliegeraar ben je deel van het festival en bepaal jij dus mede hoe goed de belevenis van de bezoeker. Ik ben van mening dat de vliegeraars op een festivals een grotere stempel drukken op het festival dan de organisatie. Een goed voorbeeld is Cadzand-bad  en Emmen. Emmen is een festival waar er uitgebreid gekampeerd kan worden, hier ontstaat een gezellige camping, waar mensen ook vliegeren. Echter de bezoeker aan het festival gaat niet over de camping lopen, maar loopt naar het activiteiten veld, hier gebeurd niet zoveel omdat meer der deel van de vliegeraars op de camping blijft. Cadzand-bad, heeft geen camping op het festival terrein. De vliegeraars zijn de hele dag op en rond het activiteiten veld, hier vindt er een prettige mix plaats  bezoekers en vliegeraars.

Ik spreek meerdere malen over de belevenis van de bezoeker, immers bij een goede belevenis zal deze wederom terugkeren op het festival en ook andere mensen vertellen over hoe leuk het festival en vliegeren is.  We hebben eigenlijk te maken met verschillende factoren die elkaar beïnvloeden, waardoor ze elkaar kunnen versterken, maar ook afzwakken. Als je erin slaagt 1 van de factoren positief te beïnvloeden heb je kans dat alle andere factoren ook mee naar boven wordt getrokken.

Verrijken van de belevenis

Maak van je “product”een heuse belevenis, transformeer je business in een voorstelling!

Een bezoek aan een vlieger festival is op zich al een belevenis, echter zijn er verschillende mogelijkheden om deze belevenis te versterken. Door eens bewust te gaan kijken wat voor soort belevenissen er zijn kunnen we misschien als vliegeraar meerdere projecten bedenken om het publiek extra te boeien.

Het organiseren van belevenissen komt niet neer op het simpel amuseren, maar op  het aanspreken van de gast. Een belevenis kan gasten erbij betrekken op elk willekeurig aantal dimensies. Als we kijken naar de twee belangrijkste daarvan dan kunnen we deze uitzetten op een assenkruis. De horizontale as geeft de deelname van de gast. De verticale as geeft tweede ervaringsdimensie, de soort relatie of verhouding tot de omgeving.

De koppeling tussen deze dimensies bepaalt de vier “domeinen”van een belevenis; amusement, leren, ontsnapping aan de werkelijkheid en esthetiek.

Amusement

De amusement belevenis is het passief absorberen, men zit voor de tv en ziet het vliegerfestival. Ook het rond lopen en het zien van de vliegers op een festival is een passieve belevenis. Wil je de bezoeker trakteren op een gedenkwaardiger en uniekere belevenis dan moeten we gaan zoeken in meer ongewone belevenissen in nieuwe en andere richtingen.

Lerende belevenissen

Anders dan bij amusement is er voor de gast een actievere rol weggelegd bij lerende belevenissen. Om iemand echt iets bij te brengen en zijn kennis en/of vaardigheden te vergroten moeten belevenissen met een educatief karakter de geest (bij intellectuele vorming) en/of het lichaam (bij fysieke training) activeren.

Workshops vliegers te laten maken en/of leren vliegeren is een lerende belevenis op de festivals (intellectuele vorming/ edutainment). Bezoekers zouden de kracht van een grote vlieger kunnen ervaren om mee te helpen een gigantische octopus op te trekken (fysieke training). Ook een iemand die wat verteld over vliegers versterkt de belevenis. Kun jij ook wat vertellen over je vlieger creatie?

Ontsnapping

De gast van de ontsnappingsbelevenis gaat daar als actief betrokken deelnemer volkomen in op. De essentie van ontsnappingsbelevenissen vind je in pretparken.

Een vliegerfestival kan hierdoor gezien worden als een directe concurrent voor een dagje Efteling. Bij het bezoek van een vliegerfestival kan een bezoeker ondergedompeld worden in een wereld van vliegers, dit kan versterkt worden het kiezen van een thema. Deze thematisering kan overal terugkomen (affiches, aankleding, kleding, vliegers, sponsoren). Een festival kan aangevuld worden door meer activiteiten omtrent luchtsport en windkracht. Hoe persoonlijker je gast kunt aanspreken hoe groter de ontsnapping is.

Sommige gasten zullen graag mee willen vechten in een Rokkaku Sanjo gevecht, andere laten zich graag verwennen op een lounge terras, waar je liggend naast je cappuccino,onder het genot van relax muziek de lucht inkijkt naar het vliegerschouwspel. Kinderen zouden een vliegende puzzel kunnen oplossen wat na een ware Indiana Jones speurtocht leidt tot een eigen persoonlijke souvenir om de speciale belevenis te herinneren. Als je een tijdje over nadenkt kom je tot de gekste ideeën die misschien wel helemaal niet zo gek zijn

Esthetiek

De vierde en laatste belevenisdomein. Bij deze belevenissen gaat de bezoeker helemaal op in een bepaald evenement of een bepaalde omgeving.

Naast alle activiteiten rond het festival zal er een plek moeten zijn waar er continue een geregisseerde vliegshow plaats vind. In Duitsland is het bedrijf Drachen Avantgarde, die op grote festivals een muziek, vlieger, vuurwerk show regisseert (www.drachenundfeuerwerk.de).

In Berck sur Mer hadden ze vier jaar geleden het thema gekozen”vliegers door de jaren heen” Een affiches met een tijd spiraal en klok gaven het thema goed weer. Op het veld stond een grote vlieger in de lucht met een tijdsklok, met een jaartal. Vliegers van dat jaar kozen het luchtruim en een verteller vertelde over de vlieger triomfen van dat jaar. Op de grond reden oldtimers van dat jaar en op een podium dansten een dansgroep in kleding van het jaar op muziek van het jaar. Een stuntvlieger demonstratie bracht ons steeds weer tien jaar verder. De show duurde maar liefs vier uur. De individuele vliegeraar zou kunnen denken aan vliegers in een bepaald thema die tegelijk gevlogen worden.

STACK

Vanuit STACK Nederland zijn we in 2003 actief bezig met de festival en vlieger belevenis. Samen met onze sponsor Mascotte special zijn we elk jaar opzoek naar middelen om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met het vliegeren, naar de festivals te trekken en veel te bieden op de festivals. Dankzij de financiële steun van Mascotte is het mogelijk voor STACK meerdere activiteiten te doen op een festival.

Promotie

Voor Mascotte is het belangrijk zoveel mogelijk hun merk te promoten, voor de festivals is het belangrijk hun festivals te promoten. Uiteindelijk is dat dit seizoen uitgewerkt in een unieke win, win combinatie. De distributie punten van Mascotte delen vliegerfolders uit aan hun klanten, Mascotte zet advertenties in de plaatselijke kranten waar het festival wordt aangekondigd. Op de homepage van Mascotte staat de festival kalender en er zijn t-shirts gedrukt waar de festivals data achterop staan.

Festival

Het festival zelf wordt aangekleed met banners en een centrale tent, hiermee wordt het voor het publiek duidelijk waar het STACK veld is. De STACK piloten zijn meestal te herkennen aan hun kleding met STACK erop. Meestal, want vliegerpiloten zijn een eigenwijs volkje en laten zich tot niets verplichten.

Zaterdag en Zondag is er altijd een programma op het STACK veld bestaande uit een wedstrijd van de Nederlandse kampioenschappen of Trick Out wedstrijden. Ook zijn er op het veld verschillende demonstraties; wat je zoal kan doen met een stunt vlieger en wordt er een sanjo vecht wedstrijd gehouden. Door de sponsoring van Mascotte was het mogelijk tien sanjo’s te laten maken, zodat publiek ook kan mee vechten. Naast het 1 lijneren kan het publiek ook vliegen met de STACK Mascotte Desire, een stunt vlieger beschikbaar gesteld om stunt vlieger lessen mee te geven.

Door de opzet van deze samenwerking van Mascotte is er eigenlijk geen sprake van sponsoring, maar van een wederzijdse samenwerking en promotie.

Ik hoop dat dit artikel vliegeraars, winkeliers en festival organisaties bewust maakt en inspireert voor de vliegerbelevenis op de festivals en tot een interessante uitwerking van je eigen festival, club of vlieger collectie. Want samen vormen wij deze wereld.