Basis 4 lijns-team vliegen

Meerdere keren per jaar zal er bijeenkomsten worden georganiseerd voor 4 lijns/ Revolution vliegeraars. Op deze bijeenkomsten kunnen de vliegeraars kennismaken met het team vliegen met Revolution vliegers. Door het karakter van deze vlieger, het stil hangen en draaien op de plek, is deze vlieger zeer geschikt om te leren team vliegen. Het team vliegen is een extra uitdaging voor de vliegeraar en leuk omdat je het met elkaar doet.

De bijeenkomsten zullen jaarlijks op meerdere keren plaats vinden, vaak zal dit in combinatie zijn met een 4 lijns wedstrijd op een vlieger festival. Kijk op de kalender wat de planning is voor de komende periode.

Het document hieronder is de basis handleiding voor het team vliegen, geschreven door Will Ammerlaan, Roelof van der Tak en met de input van Marc van der Graaf. Door het maken van afspraken weet ieder lid van het team wat je moet doen bij een bepaald commando. Laat je vooral niet afschrikken door de complexiteit van het geheel, op papier ziet het er moeilijker uit dan het daadwerkelijk doen. Kom vooral eens kijken en proberen en denk eraan het is Just for Fun !

Stephen Versteegh

Nationaal Director STACK BeNeLux


Basic Team flying standard

Starting point for new team members

HAVE FUN TOGETHER

Introductie

Algemeen

Het vliegen met een Revolution vierlijns vlieger geeft veel plezier. Als de bewegingen door de lucht goed gaan word je als vierlijnspiloot blij. Je hebt de vlieger onder controle en deze doet wat jij wilt. Maar er is meer wat je kunt met je vlieger, nachtvliegen, schilderen, aanschuiven bij een team en meevliegen in de formatie. Dat laatste is een van de schitterende mogelijkheden die de Revolution biedt. Maar als je gaat meevliegen kom je in een andere wereld. In Nederland wordt er op dit moment bij de diverse ontmoetingen vaak een line-up gevormd. Minder ervaren piloten  worden uitgenodigd en er volgt een spoedcursus teamvliegen. Tijdens het maken van figuren gaan er vaak nog dingen niet helemaal zoals bedoeld. Als er geroepen wordt “180”, draai je dan links of rechts om; wat is je positie in “ball”, als je nummer 3 in de lijn bent en welk nummer in de lijn ben je eigenlijk, odd of even, etc?

Met deze standaard wordt de basis gelegd voor iedereen die wil meevliegen in een team. Niet in een vast team maar in een team van willekeurige samenstelling, waar ook ter wereld. Het doornemen van deze standaard bied je de basis voor sneller en meer plezier in het teamvliegen  en het verder verhogen van je eigen vliegvaardigheden.

Deze standaard is niet verbonden met enige organisatie. De standaard wordt door een aantal vrijwilligers up/to/date gehouden en wijzigingen worden centraal doorgevoerd. Deze standaard is vrij van copyright en mag door iedereen gebruikt worden. Commerciële activiteiten met deze standaard keuren wij af.

In dit document gaan we de standaard en alles wat er bij komt kijken uitwerken.

Maar het belangrijkste is dat we met plezier samen gaan vliegen….Just for Fun / Jst-4-Fn

Wisselende samenstelling

Is Jst-4-Fn een echt team zoals bv Air-4-Ce of de Decorators?  Nee, het is, zoals het logo al aangeeft, een team met een knipoog. Er kan een vaste kern ontstaan van piloten die elkaar vaker gaan ontmoeten. De Jst-4-Fn team instructie is de standaard, die de diverse revolution-piloten, waar zij ook vandaan komen, met elkaar verbindt. Het maakt niet uit wie elkaar waar ontmoet, je hebt dezelfde basis.

Doelstelling

Met een willekeurig teamsamenstelling plezierig kunnen teamvliegen, waarbij het nauwelijks mag uitmaken wat de individuele vaardigheden zijn.

Subdoelen

 • Een eenvoudige standaard neerzetten voor de teamvliegeraars, waarbij aansluiting wordt gezocht bij de internationaal gebruikte calls, figuren en regels;
 • Basisvaardigheden en kennis van het teamvliegen krijgen;
 • Verbeteren van je vliegvaardigheden;
 • Plezier hebben in het teamvliegen.

Wie?

De Revolutionpiloten wonen verspreid over het land. Ze vliegen individueel en soms ook bij een vereniging. Regelmatig ontmoeten piloten elkaar via de “wie wat waar” van het forum van vliegerwereld.nl, maar ook op clinics, op vliegerfestivals etc. Jst-4-Fn is er voor iedereen, die Revolution vliegt en het leuk vindt om met anderen te gaan teamvliegen.

Iedereen is welkom!

Oefenfrequentie

Om de standaard te ondersteunen zullen er per jaar oefenbijeenkomsten worden georganiseerd. Per keer wordt de locatie ergens in Nederland vastgesteld. Het is een specifieke team vlieg clinic. Hierbij zullen ook meer ervaren teamvliegeraars worden uitgenodigd om de fijne kneepjes, tips, trucs en hints aan de piloten bij te brengen. Hoeveel bijeenkomsten er komen is iets dat per seizoen wordt afgestemd. Een goede mogelijkheid is om bij een festival waar een STACK wedstrijd wordt gevlogen een team vlieg clinic aan te kondigen. Zie onze kalender.

Waar oefenen?

Er is in principe geen vaste locatie. Wellicht zullen er diverse vliegerplekken gaan ontstaan die vanwege de bereikbaarheid en vanwege de gunstige vliegomstandigheden (bij meerdere windrichtingen is er te vliegen) een voorkeur zullen krijgen.

Basis vliegvaardigheden

Standaard Revolution figuren:

 1. Basic Revolution Skills. Zie hiervoor de homesite van Revolution, http://www.revkites.com , onder Flying Technics:
  • Forward flight (all directions), Turns- left right, sharp & gradual, Stop and hover (all directions) Reverse flight (all directions) Speed control (forward and reverse), speed slide (lateral flight).

2.   Speed en spacing:

 • Speed, gelijkmatig kunnen vliegen, met dezelfde snelheid.
 • Spacing, vaste afstand kunnen houden tot je voorganger en deze vasthouden.

Belangrijk is te leren vliegen met “veel rem” op de vlieger (zie tip 2 in “Handles”).

Materiaal

De vlieger

Er is geen eis aan de te gebruiken vlieger. Wel is het zinvol om binnen een team qua merk en type met dezelfde vlieger te vliegen. B.v. alle vliegers van het merk Revolution, full sail.

De stokken is een kwestie van smaak, zelf te bepalen. Bij voorkeur vooraf gezamenlijk vaststellen wat de keuze wordt.

Afstelling van de vlieger, een tip:

Zorg voor voldoende spanning op de elastieken. Zet ze zo strak dat je de doppen met gemak nog net over de stokken te zetten zijn.

Lijnen

Gladde en knooploze lijnen van 120 ft (+/- 36,5 meter) is een vereiste. Laser Pro Gold of Climax Profiline zijn geschikte lijnen. Deze twee soorten door elkaar heen vliegen geeft geen problemen.

Handles

Hier is geen richtlijn voor te geven. Ieder heeft zijn eigen voorkeur.

Wen aan vliegen met “veel rem” er op, stel je handles daar op af.

Tip 1:

Maak je knopenladder of leader zoals hieronder is afgebeeld.

Dit geeft een ruime hoeveelheid afstel mogelijkheden

Tip 2:

Deze tip komt van een zeer ervaren Revolution piloot, lijkt erg vreemd maar dwingt je om heel precies te gaan vliegen. De winst voor jou zit in hogere controle over je vlieger en vergoedt ruimschoots de initiële extra inspanning ruim.

 • Afstelling van de lijnen op de leaders.
 • Zet de bovenste lijn vast op de knoop het verst weg van je handen.
 • Zet de onderste lijn vast op de knoop het dichtst bij je handen.
 • Probeer of je de vlieger kan laten opstijgen, lukt dit ook al is het met moeite dan is het goed en ga je verder met vliegen met deze afstelling.
 • Krijg je de vlieger echt niet in de lucht verplaats dan de bovenste lijn 1 knoopje terug.
 • Probeer weer op te stijgen.
 • Lukt het echt niet zet de onderste lijn 1 knoopje verder.
 • Etc.

Je eerste reactie op dit “net in de lucht” houden van je vlieger kan zijn dat je teleurgesteld bent. Immers je oude afstelling vloog makkelijker. Maar deze afstelling zal je een veel betere controle over je vlieger geven. Hou dit 30 minuten tot een uur vol en je gaat absoluut het gevoel krijgen dat je de vlieger beter onder controle hebt.

Kijk ook eens in 4 Lijns Introductie artikel

De Kleding

Geen dresscode anders dat je zelf zorgt dat je comfortabel kan vliegen. Denk aan winddichte kleding die ook goed bestand is tegen regen. Schoenen of laarzen, warm en waterdicht. Handschoenen zijn een kwestie van eigen gevoel.

Handig is een pet of hoed tegen de zon en een zonnebril is een nuttige accessoire.

Verklaring van de gebruikte tekens

Om de internationale verbinding te leggen en te houden zijn de Calls, de kopteksten en toelichting in de figuren in het Engels.

Waar nodig staat onder de tekening of de vliegers stil staan op de grond of in de lucht of vliegen. Bij vliegen wordt de vliegrichting aangegeven. Het woord “Face” wordt gebruikt voor de Leading Edge van de vlieger.

Kleuren van de vliegers in de afbeeldingen worden gelijk gehouden aan het Megafly technique manual te vinden op de REVKITES site.

Een positie in de lijn heeft een kleur, deze kleur (=het nummer in de lijn) wordt gebruikt in de afbeeldingen (zie “numbering”).

Basic rules in a team

Numbering

Kijkend van achter de opgestelde piloten naar de vliegers van rechts naar links. Beginnen met 1 enz. De kleur van de vlieger in de figuur correspondeert met je nummer.

Caller

Voor de caller gelden een aantal zaken waar hij rekening mee dient te houden.

Je vliegt met mensen die minder op elkaar zijn ingespeeld als in een vast team, hou daarom een iets langere pauze tussen de opdracht die je callt en het geven van “GO”.

Dit geeft de gelegenheid aan de piloot die dat noodzakelijk vindt om “SAY WHAT” te roepen. Na een “SAY WHAT” wordt geen “GO” gegeven door de caller.

Probeer van te voren een overzicht te krijgen wie er in de lijn staat. Pas wat je gaat doen daarop aan. Andere optie is de basis calls met elkaar door te nemen en te vliegen of met REV sticks eerst droog te oefenen.

Odd & Even

Weet welk nummer je hebt in de lijn. Dan weet je ook of je een even (Even) of oneven (Odd) nummer hebt. De caller maakt daarvan gebruik van. Bv call: even face left

.

.

Position the air

Hierin worden dezelfde posities gebruikt als in het Revolution mega-fly Figures manuel.

Bij een ball:

.

.

.

.

.

In grid:

Verder invulling GRID valt buiten deze standaard. Op het Rev forum zijn daar diverse topics over te vinden.

Problems

Als een piloot zijn controle verliest over de vlieger neutraliseert de caller direct de vlucht of zet de formatie stil in de lucht of op de grond om de piloot weer de gelegenheid te bieden opnieuw in te voegen.

Een andere mogelijkheid voor de caller is te roepen “Fire Drill”. De piloten kiezen dan zelf de handigste plek om naar toe te vliegen en daar te wachten op de plaats. Veel piloten vliegen naar de top van het windvenster.

Als een caller een opdracht geeft die je niet snapt geef je dat aan door luid en duidelijk te roepen: “SAY WHAT”. Hierop zal de caller geen “GO”geven.

Alle lijnen liggen in een grote knoop op de grond. Blijven lachen en rustig de boel ontwarren. Dit overkomt iedereen wel eens in zijn leven .

Calls

Door het geven van calls ofwel commando’s is het mogelijk het hele team te laten weten wat er gaat gebeuren. Hieronder wat basis calls

Go

In Nederland wordt: “GO” gebruikt, in de UK en USA vaak “NOW”.

De call of de opdracht van de caller wordt nu door alle teamleden inclusief de caller uitgevoerd.

Let op bij calls/opdrachten die gericht zijn op een beperkt aantal teamleden. Bv

Nummer 1 en 3 Face Right …GO. De nummers 2 en 4 blijven in hun positie.

R

ight

De vliegers zijn in beweging en maken allemaal tegelijk de draai naar rechts om het hart van de vlieger.

.

.

.

.

Face right

De vliegers staan stil en draaien om het hart van de vlieger. Draairichting met de klok mee.

Deze calles kunnen natuurlijk ook voor links gebruikt worden; Left en Face Left

.

.

.

.

Up

Vliegers komen aan vliegen en maken alle gelijktijdig een

kwartslag naar boven en vliegen daarna door.

.

.

Face up

Vliegers staan stil en maken een kwartslag of halve draai naar boven en blijven stil staan. De positie in het windvenster bepaalt de draairichting.

.

.

.

Down

Vliegers komen aanvliegen en maken gelijktijdig de halve draai naar beneden en vervolgen hun vlucht.

.

.

.

Face Down

De vliegers staan stil in de lucht en maken gelijktijdig een halve draai naar beneden.

.

.

Turn up

Bij Turn up komen de vliegers aanvliegen en draaien om de wingtip een halve slag omhoog. En vliegen daarna door. Dit kan zoals onder afgebeeld in horizontale lijn maar ook als men in een verticale formatie vliegt.

Dit kan ook vanuit stilstand, alle vliegers komen dan 1 positie hoger te staan.

.

Turn Down

Zelfde aanwijzingen als Turn Up. Alleen draaien de vliegers naar beneden.

.

.

180

Bij een 180 draaien de vliegers een halve slag om het hart van de vlieger en vervolgen hun weg. De draairichting wordt bepaald waar ze zich bevinden in het windvenster.

In het centrum ( in the middle) geeft de caller de draairichting aan. Bv “180 clock wise / 180 clock” of “180 counter clock wise / 180 anti clock”.

.

.

Slide

De Call heeft een aantal varianten op basis van de stand van de vliegers. Kan ook uitgevoerd worden vanuit inverted position.

.

.

.

Follow

De voorste vlieger bepaalt de richting en de snelheid. Alle vliegers volgen precies deze baan. Let op het draaipunt van de eerste vlieger en snij geen hoeken af. De voorste vlieger hoeft niet nummer 1 te zijn. Geef in het onderstaand plaatje de call “180” en dan is nummer 6 de voorste vlieger en bepalend voor de richting.

.

Tip:

Geef extra aandacht aan het vliegen met gelijke snelheid en op gelijke afstand (speed en spacing). Voorste vlieger: let extra op de snelheid, niet te snel er volgt een hele trein. Dit geeft nogmaals aan hoe belangrijk het is “op de rem” te vliegen.

Dus….afstelling op de handles met veel rem !

Stop

Een simpele Call, iedereen stopt dan gelijktijdig. De caller moet goed bedenken dat hij weet wat hij gaat roepen. Daarom moet hij na het geven van de call even wachten voordat hij zelf daadwerkelijk stopt.

.

.

In line

Het terug keren “in line” na een “BALL”.

.

.

Landing

De Caller geeft in zijn call de specificatie hoe de landing uitgevoerd gaat worden. BV “Into Landing, tiplanding ……. GO”

.

.

Training instructions

Wat kun je doen om te trainen voor het team vliegen?

 • Lees deze standaard. Neem bij vragen contact op met de schrijver via het mail adres revolutionvliegen@hotmail.nl .
 • Maak als je alleen vliegt de figuren alsof je in een team vliegt. Bv rond de hoeken niet af als je een vierkant vliegt, probeer bij RIGHT, LEFT  te draaien om het hart van de vlieger.
 • Train het draaien om de wing tip voor de TURN UP/DOWN.
 • Probeer rechte lijnen te vliegen met een gelijkmatig tempo.
 • Begin je samen te vliegen, hou het simpel, start met alleen maar follow en tracht de snelheid laag te houden en let heel erg op de afstand tot de vlieger voor je.
 • Vlieg je met meerdere piloten, las vaak STOP in om zaken af te stemmen

Voorbeeld van, Begin met een team simpel.

In line

Starten:

FOLLOW, STOP, GO, STOP, 180, FORWARD, STOP etc

In Line

FOLLOW, GO

Vlieg mid wind venster een vertikale lijn

STOP

1 and 3 FACE RIGHT…2 AND 4 FACE LEFT… GO

TO THE EDGES…GO…STOP

180… GO

GO….STOP IN THE MIDDLE…

TO THE EDGES…GO…STOP

180…GO

GO…STOP IN THE MIDDLE..

FACE UP …GO

FOLLOW…GO

Vlieg in een horizontale lijn boven het veld (in een Follow)

STOP

FACE DOWN …GO

LANDING …GO

Instructions for a larger team flight

Controleer van te voren je lijnen (gelijke lengte);

Zorg dat je je REV stick bij je hebt;

Stel vast wie de caller is, rouleer dit;

Als caller kijk wie er meedoet, wat is ieders niveau, hou het leuk voor iedereen;

Bepaal op de grond wat er gedaan gaat worden;

Zorg dat je de basis team routine bij je hebt om toe te lichten, droog oefenen met REV sticks;

Leg uit dat als je het commando niet snapt: roep SAY WHAT;

Zorg voor een dosis goed humeur.

Bijlages

Team starts

LINE START met veel wind

Call: START ONE BY ONE, 50% IN LINE, NUMBER ONE STARTS …GO…GO…GO…GO

.

.

.

.

LINE START met weinig wind

Call: START ONE BY ONE, 50% FACE RIGHT, NUMBER ONE STARTS …GO…GO…GO…GO

(kites in the air have less work to stay into position)

.

.

.

COLLECTING START

Call: COLLECTING START, FROM NUMBER  1…GO

Zodra nummer 1 vliegt start de volgende vlieger voorlangs nummer 1.

De startende vlieger kiest zijn eigen start moment.

De nummers 3 en 4 goed opletten voor hun vlieg en draaisnelheid om netjes te kunnen aansluiten.

Nadat de laatste vlieger de manoeuvre gemaakt heeft bevindt men zich in een follow situatie en geeft de caller de volgende call, bv: “Follow”

Team Routine 1

Introductie

De Routine is geschreven met de calls zoals beschreven in de Jst-4-Fn standaard.

Het doel van deze routine is dat  iedereen de figuren en de volgorde kan doornemen en oefenen en bij voorkomende gelegenheid  de routine vliegt met andere REV piloten.

Deze eerste routine heeft geen muziek.

Download het document als PDF, deze is ook print vriendelijk, maar hou ook rekening met het milieu ; )

Klik op de deze LINK

Current document controllers:

Wil Ammerlaan,  Roelof van der Tak (writer)

Current Coach/reviewer:

Marc van der Graaf