Afghanistan Conventie Oxfam Novib Vlieger festijn 2009

Vliegerpost voor Afghanistan

‘Afghanistan: People First’ staat er op het spandoek te lezen dat aan een gigantische vlieger in de lucht wordt gehouden. Het is maandagochtend 30 maart, half twaalf. Binnen mum van tijd vult de strakblauwe lucht zich met vliegers. Oxfam Novib organiseert op het strand van Scheveningen een vliegermanifestatie voor Afghanistan.

Ruim honderd mensen laten hun vlieger op met een boodschap aan de deelnemers van de internationale Afghanistan-top die dinsdag in Den Haag plaatsvindt. ‘Laat gewone Afghanen meebeslissen over de toekomst van hun land’, is de belangrijkste opdracht.

Naast de Afghanistan-top grijpt Oxfam ook de bijeenkomst van de NAVO op 3 en 4 april in Brussel aan om te pleiten voor één internationaal plan voor Afghanistan, waarbij de belangen van Afghaanse burgers voorop moeten komen te staan. Op dit moment staan vooral de belangen van Westerse staten voorop terwijl de internationale inmenging in Afghanistan ten eerste gericht moet zijn op de burgers van het land.

Oxfam Novib-medewerkers, maar ook zogenaamde ‘dagjesmensen’ zijn met vliegers in de weer. “We zijn een dagje uit”, lacht een vliegerend echtpaar, “en dachten ‘wat een sympathieke actie’. We doen dan ook graag mee.”

“Met onze persoonlijke boodschap aan de vliegers vragen we aandacht voor de zorgen van Afghaanse burgers”, aldus Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Samen met Eng Jawed, delegatieleider van de Agency Coordinating Body for Afghan Relief (ACBAR) laat ook zij een vlieger op. ACBAR is de enige maatschappelijke Afghaanse organisatie die op 31 maart deelneemt aan de internationale top.